אין החולקים על חשיבות הספורט והתנועה לבעלי צרכים מיוחדים הפעילות הגופנית והספורט המותאמים משלימים את הפעילות הרפואית, הפיזיותרפיה, הריפוי בעיסוק ואת הפעילות החינוכית והחברתית.
המושג צרכים מיוחדים מתייחס למספר היבטים:
היבטים גופנים:
פציעות, שיתוק, קטועי גפיים, מוגבלות במערכת החושים, ניוון שרירים ופגיעות ראש
היבטים מנטלים:
אוטיזם, אספגר, pdd ,פיגור שכלי, תסמונת דאון ועוד...
היבטים רגשיים וחברתיים:
סכיזופרניה, דיכאון, טראומה וחרדה חברתית
מטרת הספורט והתנועה הטיפולית היא לפצות על ליקויים ספציפיים בתפקוד הגופני, השכלי והרגשי ולשפר את מצבו באמצעים מתחום התנועה, הפעילות הגופנית והספורט.
למנוע ולהאט הופעתם של ליקויים משניים ולטפח כושר גופני לבריאותיות מתמשכת וביטחון עצמי היסעו בשילובו במשפחה, בקהילה ובחברה.
טיפול בתנועה הוא טיפול רב ממדי: תנועתי- תחושתי- רגשי-חברתי מטרתו לאפשר: הבעת העולם הפנימי, התמודדות עם קונפליקטים ורגשות במקום בטוח תוך טיפוח ושכלול תנועות הגוף ויכולות מוטוריות, לקראת העלאת הביטחון העצמי בניית דימוי גוף חיובי ותחושת עצמי טובה
ישנם מגוון רחב באוכלוסיית הצרכים המיוחדים: ממגבלות פיזיות ועד מגבלות מנטליות כגון אוטיזם, פיגור שכלי וכל התסמונות למינהם... את כל אחד ואחד ניתן להפעיל בעזרת ספורט מונחה ע"י מדריך מיקצועי המתמחה באוכלוסיית הצרכים המיוחדים לכל אחד צריך להתאים תוכנית עבודה המותאמת לו אישית אם דגשים על חיזוק הנקודות החלשות ושיפור המצב הקיים.
בספורט טיפולי עובדים על כמה פרמטרים כגון: חיזוק חגורת כתפיים, פיתוח יכולות מוטוריות שונות כטיפוס, קפיצה, התארגנות, שווי משקל, תנועה במרחב, משחקי כדור, יציבות, עבודה על כוח, מהירות, זמן תגובה קואורדינציה וכו'...
מאמר זה נכתב ע"י אודי דמתי
מדריך כושר ותנועה לבעלי צרכים מיוחדים.
ניתן למצוא באתר תרגילים לדוגמא: www.active-sport.co.il
בכל שאלה ועניין ניתן ליצור עמי קשר ב- 054-4433700